Időpont egyezetetés: +36 20 555 7108

Sérülések

A mozgásszervrendszert érintő sérülések közül igen gyakoriak a csonttörések (végtag, medence- és gerincsérülések), melyek ellátása többféle lehet. Az esetek egy részében műtéti beavatkozás történik, amelynek során általában fémanyagokkal rögzítik a törött csontvégeket. Ezután azonnal el kell kezdeni a gyógytornát a mielőbbi gyógyulás érdekében. A törés ellátása történhet külső rögzítéssel is (gipsz, ortézisek, korzett, stb.), ilyenkor szintén nagy szerepe van a mozgásnak már a rögzítés ideje alatt is, majd az eltávolítás után még hangsúlyosabban. Néhány töréstípus esetében korai funkcionális kezelést alkalmaznak, ekkor a rögzítés ideje jelentősen csökken (bizonyos esetekben nincs is rögzítés), néhány nap pihenést követően el kell kezdeni a mozgatást a minél teljesebb gyógyulás érdekében.

A mozgás szempontjából mindenképpen meg kell említeni az ízületi sérüléseket is, ilyenek a rándulások, ficamok, szalagsérülések. (Térd keresztszalag, oldalszalag, illetve ezek kombinált sérülése, meniscus sérülések, achilles szakadás, bokaszalag sérülések, váll-, könyökficam, stb.). Az ellátás ilyenkor is lehet műtéti vagy konzervatív, bizonyos esetekben nem alkalmaznak rögzítést, máskor hosszabb-rövidebb időre külső rögzítéssel korlátozzák az ízületek mozgásait. Közös pont az ellátásban, hogy a teljes gyógyulás, a mozgásképesség visszanyerése érdekében szükség van mozgásterápiára, esetenként kinezio-tape alkalmazására.

Gyakoriak ezeken kívül az izomsérülések is (például váll rotátorköpeny sérülés, különböző izomszakadások), melyek ellátása szintén lehet konzervatív vagy műtéti. Mivel az izmok fő funkciója a mozgatás, kezelésükben is elengedhetetlen szerepet játszik a mozgás, a fokozatosan felépített gyógytorna, bizonyos esetekben kinezio-tape kezeléssel kiegészítve.

 

 

 

Kapcsolat

Előzetes időpont egyezetetés kizárólag az alábbi telefonszámon:
(rendelőbe és otthonra egyaránt)

Telefon: +36 20 555 7108
Cím: 1181 Budapest, Baross utca 39.
www.livemedic.hu
Email: regos.agota@gmail.com