Időpont egyezetetés: +36 20 555 7108

Gerincproblémák

Napjainkban a gerincproblémák népbetegségnek számítanak, kisebb-nagyobb mértékben életünk során szinte mindenkit érintenek.

A felegyenesedés és a két lábon járás következtében a gerincünkre és a porckorongokra ható terhelések jelentősen megnövekedtek, ehhez adódnak az utóbbi évtizedekben egyre terjedő ülő életmód káros hatásai. Gerincünket egyenetlenül terheljük, a porckorongokban és a kisízületekben ennek hatására elmozdulások jöhetnek létre, melyek korlátozzák a gerinc mozgásait. A porckorong kitüremkedése érintheti a kilépő ideggyököket, ez pedig kisugárzó panaszokat is okozhat. Izomzatunk sem képes ezeket a hatásokat ellensúlyozni, bizonyos területeken az izmok gyengülnek, nem képesek feladatukat ellátni, máshol görcsössé, feszessé és fájdalmassá válnak. Az izomegyensúly felborulása, a kisízületek közötti mozgáskorlátozottságok (ízületi blokkok) kezdetben csak diszkomfort érzést, később hosszabb statikus helyzetek (sok ülés illetve állás) során okoznak fájdalmat, a probléma fokozódásával azonban egyre súlyosbodó panaszokhoz vezethetnek. A derékfájás, lumbágó, ischiász, nyak-, váll- és karfájdalmak, porckorongsérv mind ezen folyamat különböző stádiumaiban előforduló panaszok illetve betegségek.

A gerincbántalmak rendkívül változatos képet mutatnak, az enyhe diszkomfort érzéstől a tűrhetetlenül erős, éles fájdalmakig. Gyakran fordulnak elő kisugárzó tünetek (fájdalom, zsibbadás, érzéskiesés vagy izomműködési zavar), ezek nyaki problémák esetén a felső, derékpanaszok esetén az alsó végtagokon jelentkeznek. A nyaki gerinc elváltozásai ritkán fejfájáshoz, szédüléshez, fülzúgáshoz is vezethetnek. A háti gerinc rendellenességei a bordák mentén előre sugározhatnak, a légzés is fájdalmassá válhat. Az ilyen jellegű problémák orvoslásában vezető szerepe van a különböző mozgásterápiáknak, elsősorban a McKenzie módszernek, a manuálterápiának és a gyógytornának. Könnyen belátható, hogy a helytelen terhelések, testtartás és rossz mozdulatok által bekövetkezett elváltozások leghatásosabb oki kezelése a megfelelő irányú speciális mozgásokban rejlik, amelyek képesek visszafordítani ezeket a folyamatokat, illetve a már kialakult elváltozásokat megszüntetni.

A porckorong visszafordíthatatlan károsodása esetén előfordulhat, hogy csak a műtéti beavatkozás segít. (A következő tünetek utalhatnak erre: hólyagműködési zavarok, izombénulás, végtaggyengeség). Ezek olyan mértékű idegrendszeri érintettséget jeleznek, amelyek tartós fennállása visszafordíthatatlan következményekkel járhat.

Gerincpanaszok természetesen más esetekben is előfordulnak.

Várandós állapotban a test arányainak hirtelen megváltozása, az ágyéki gerinc terhelésének fokozódása, a medence szalagjainak lazulása gyakran vezet deréktáji panaszokhoz, amely szintén orvosolható manuálterápiával és gyógytornával.

Spondylolysis esetén a csigolyaívek folytonossága megszakadt valamely veleszületett vagy szerzett okból, ez esetben a gerinc instabillá válik. Ha két szomszédos csigolya egymáshoz képest elcsúszik listhesis-ről beszélünk. Kezelése többnyire konzervatív, gyógytornával kell olyan erős izomfűzőt létrehozni, amely képes a stabilitást helyreállítani. Ritkán, sikertelen konzervatív kezelés után műtéti beavatkozás lehet indokolt.

Bechterew-kór (SPA) - olyan, a csigolyák közötti ízületek gyulladásával, majd elmeszesedésével járó degeneratív gerincbetegség, amely a gerinc mozgásainak teljes megszűnését eredményezi. Kezelésében kiemelt fontosságú a folyamatos gyógytorna, amelynek célja, hogy az egyébként elkerülhetetlen elmeszesedést késleltesse, a kialakuló helyzetet optimalizálja, elősegítve ezzel egy jobb életminőséget a beteg számára.

A Scoliosis – (gerincferdülés) többféle formája ismert, gyakran előfordul hanyag tartás, a gerinc körüli izomzat elégtelen működése, egyoldalú terhelések esetén. Ezek megoldása egyértelműen a mozgásban, a felborult izomegyensúly helyreállításában rejlik. Súlyosabb eset az úgynevezett idiopátiás scoliosis, mely gyermekkorban, a fokozott növekedés idején jelentkezik. Ilyenkor nem csak oldalirányú görbület jön létre, hanem a csigolyák tengelyük körül elcsavarodnak, amely bordapúp kialakulásához vezet. Ezekben az esetekben a kezelés a betegség súlyosságától függően konzervatív (gyógytorna, gyógytorna és fűző) vagy műtéti ellátás lehet.

Scheuermann-kór – a csigolyatesteket érintő megbetegedés, amely kiskamaszkorban fordul elő. A hát fokozott görbületének kialakulása és annak mozgáskorlátozottsága jellemzi. Enyhébb esetben nem kíséri fájdalom, gyakran csak az esztétikai probléma miatt jelentkeznek a betegek, vagy egy felnőtt korban készült röntgenfelvételről derül fény a már lezajlott betegségre. Súlyosabb esetekben fáradékonyság, a háti terület fájdalma jelentkezik. Kezelésében fontos szerepe van a mozgásnak, a gyógytorna mellett leggyakrabban az úszás javasolt.

Kapcsolat

Előzetes időpont egyezetetés kizárólag az alábbi telefonszámon:
(rendelőbe és otthonra egyaránt)

Telefon: +36 20 555 7108
Cím: 1181 Budapest, Baross utca 39.
www.livemedic.hu
Email: regos.agota@gmail.com